Upp till vilken vindkraft kan jag arbeta på en rullande byggnadsställning?

Så snart vädret försämras och det börjar regna och storma mycket, börjar många som arbetar på en rullande byggställning (lyckligtvis) tänka på vilken vindkraft som är gränsen för att de ska stå kvar på byggställningen. Och hur kan du till exempel göra ställningen ännu starkare och mer stabil? I den här artikeln tittar vi närmare på detta ämne.

Förhindra att en rullande ställning välter

Att förhindra att en rullande byggnadsställning välter är något alla vill. Förutom både den materiella och ekonomiska skadan bör du också hoppas att inga människor arbetade på byggnadsställningen, eller att en oavsiktlig förbipasserande skulle skadas. Situationer som vi inte gillar att tänka på, men som ändå måste beaktas vid byggandet av mobil byggnadsställning. Här är några korta tips:

  • Följ tillverkarens monteringsanvisningar
  • Bygg bara på en hård yta (eller använd t.ex. vägplattor)
  • Ta hänsyn till vindkänsligheten på stället där ställningen ställs upp
  • Lämna inte byggnadsställningar utan uppsikt så att tredje part kan stjäla delar, vilket skadar stabiliteten
  • Använd stabilisatorer; minst två för fasadarbeten, fyra för fristående arbeten (laglig skyldighet)
  • Använd bara en mobil ställningsplattform med vindskydd
  • Använd väggförankring, beroende på höjd och vindkraft

Upp till vilken vindkraft kan en mobil byggnadsställning användas?

Så snart vinden börjar blåsa hårt är det klokt att hålla koll på väderprognosen. Under en hård storm kan du eller din personal helt enkelt inte arbeta på byggnadsställningar. Som du förstår arbetar du på höjd och sådana ställningar fångar mycket vind. Det är till exempel alltid klokt att se var du bygger din mobila byggnadsställning. Är detta till exempel i ett bostadsområde eller på en vindkänslig plats (hörn av en byggnad). En mobil byggnadsställning får inte användas så snart vindhastigheter har uppmätts över 13 m / s. Om du lämnar ställningen obevakad i slutet av dagen och det är över 13 m / s, är du skyldig att köra den till en vindfri plats. PS: Byggnadsställningar får inte användas ens i snö, is, kraftigt regn eller blixtnedslag.

När är ställningsförankring nödvändig?

Förankring av byggnadsställningar med storm är obligatorisk när det finns vindkraft över 13 m / s. Det rekommenderas också så snart ställningen lämnas obevakat. Detta kan till exempel gälla om du har ett jobb som kräver att du arbetar på höjd i flera dagar. Oavsett storm eller vindkraft måste ställningar utanför alltid förankras från en golvhöjd på åtta meter och inifrån från tolv meter.

Kontakta oss om du behöver byggställningar till dina projekt i Göteborg. Vi är erfarna inom branschen av byggställningar och hjälper dig gärna genom att hitta rätt byggställning till dig eller bara genom att svara på dina frågor.