Byggställning vid isolering

Rätt ställning för fasadisolering

Vid uppförande eller renovering av fasader med värmeisoleringskompositsystem gäller separata regler för byggnadsställningen. Här bör man bland annat uppmärksamma tjockleken på värmeisoleringsskiktet, ökat väggavstånd och kräva speciell förankring, eftersom ställningen för byggnaden måste garanteras trots de icke-bärande tjocka isoleringsskikten.

Följande punkter måste beaktas:

  • Ökad bredd på ställningen
    Så att isoleringsmaterialet kan bearbetas på byggnadsställningen föreskrivs täckbredden 100 cm och lastklass tre
  • Väggavstånd på 35 cm mellan ställningskant och vägg
    För att säkerställa att det finns tillräckligt med utrymme för installation av isoleringsskiktet måste ett större avstånd från väggen säkerställas. Om detta inte är möjligt på byggplatsen, måste ytterligare åtgärder vidtas för att förhindra att falla, till exempel sidoskydd som säkerhetsräcke eller inre konsol.

Stabil förankring av byggnadsställningar

Eftersom det tjocka isoleringsskiktet som är fäst vid fasaden inte är bärande och den normala byggnadsförankringen i form av ögonbultar inte skulle vara tillräcklig, måste den speciella förankringen användas. De förblir permanenta i murverket och kan också återanvändas vid den senare fasadrenoveringen.

Om du vill ha hjälp och råd vid ditt köp av byggställningar så finns vi här för dig. Vi är lokaliserade i Göteborg men kan såklart även hjälpa kunder ifrån andra delar av Sverige också. Kontakta oss!